Hernings borgmester Lars Krarup kåres til arkitekturborgmester 2021

08. juni 2021

Man ser det måske ikke ved første øjekast, men arkitektur og byudvikling blomstrer i Herning. Med en vedvarende indsats over de sidste mere end 15 år har en hel stribe vellykkede projekter sat bylivet og arkitekturen i højsædet. Nu kårer Arkitektforeningen Hernings borgmester, Lars Krarup, til arkitekturborgmester 2021. Borgmesterprisen uddeles officielt onsdag den 9. juni kl. 11.30 ved arrangementet ‘Hernings inspirerende arkitektur – vejen ind i en bæredygtig fremtid’ på Herning Bibliotek.

En fokuseret og langsigtet strategisk indsats har sat skub på arkitektur og byliv i Herning Kommune. Biblioteket er rykket ind i bymidten, og bylivet er flyttet med. Den nyanlagte Fuglsang Sø skaber muligheder for at bo og være aktiv i naturen. Nye folkeskoler og boligområder samt forskønnede landskaber, landsbyer og centerbyer giver gode rammer for hverdagsliv, oplevelser og læring. Og kunst, arkitektur og byens modernistiske bygningsarv er blevet løftestang for byudvikling.

Borgmester Lars Krarup er gået forrest i denne udvikling, og derfor kåres han nu som årets arkitekturborgmester 2021 af Arkitektforeningen.

”Herning er en ung by og kommune, som ikke råder over en masse beundringsværdig bygningsarv eller kendte naturområder. Men gennem et bevidst og vedvarende politisk fokus er de – med Lars Krarup i spidsen – lykkedes med at sætte gang i en markant positiv arkitektur- og byudvikling, som andre kommuner kan lære af,” siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

Hernings bymidte er et foregangseksempel for byliv

I de cirka 20 år Lars Krarup har været borgmester, har han arbejdet for en politik, hvor et enigt byråd står bag en række større strategiske planer for byens fysiske udvikling. Disse er løbende udmøntet i konkrete projekter, som blandt andet tæller det nyrenoverede Herning Bibliotek i bymidten, kunstmuseet HEART, et nyt landskabeligt ankomstområde ved multiarenaen BOXEN samt Lindbjergskolen, der blev kåret som årets skolebyggeri i 2020.

”Jeg er meget glad for at være modtager af Arkitektforeningens borgmesterpris. Vi har en særlig tradition for at udvikle og nytænke byggeri og anlæg med udgangspunkt i den særlige Herning-ånd, som kan kendes på viljen til at afsøge nye løsninger og få ting til at ske. Og så har det altid været vigtigt for mig, at vi har haft nogle gode planer og turdet stille krav til kvaliteten med tanke på, at det skal stå i 100 år,” siger borgmester Lars Krarup.

Om borgmesterprisen

Borgmesterprisen blev indstiftet af Arkitektforeningen i 2020 og uddeles én gang om året.

Lars Krarup er udpeget som årets arkitekturborgmester 2021 af Arkitektforeningens bestyrelse efter en åben indstillingsproces.

 

Kilde: Arkitekturforeningen