Halvdelen af den vestjyske industris jobopslag mislykkes - men to ting kan gøre en forskel
19. oktober 2022
Sådan skriver DR i en artikel på dr.dk, og Susanne Nors samt DI og SKOV giver deres besyv med. Læs et uddrag af artiklen, som er skrevet af Lise Soelberg og Allan Bo Poulsen.
Stillingerne er der, men hænderne mangler.
Hele 47 procent af den vestjyske industris forsøg på at rekruttere nye medarbejdere går ikke som håbet.
Enten får firmaet slet ikke besat stillingen - eller også hyrer man en person, der ikke har alle de ønskede kvalifikationer. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Det er blandt andet elektrikere, svejsere, ingeniører og industriteknikere, der er mangel på.
- Det kan betyde, at virksomheder må sige nej til ordrer. Det kan betyde, at virksomhederne må skrue ned for blusset, forklarer Susanne Nors, chef for Business Region MidtVest, som er et selskab for erhvervsudvikling - drevet af syv midt- og vestjyske kommuner i fællesskab.
- Det er et kæmpe problem, der betyder, at vi går glip af omsætning, siger Claus Arberg, der er formand for Dansk Industri Midt-Vest.
Han er også direktør for firmaet Hvidbjerg Vinduet, hvor de også mærker problemet.
Den langsigtede løsning er ifølge Claus Arberg, at flere unge hurtigere skal i gang med en erhvervsuddannelse. Men også i den anden ende af arbejdslivet skal der ske ændringer.
- Vi skal gerne have vores seniorer, de ældre medarbejdere, til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, siger Claus Arberg.
Rekruttering skal være strategisk kernefunktion
Men der er ifølge Business Region MidtVest også brug for, at virksomhederne bliver mere professionelle, når de søger efter arbejdskraft.
- Man skal betragte HR- og rekrutteringsområdet som en strategisk kernefunktion. Det oplever vi ikke, at man gør i dag, siger chef Susanne Nors.
Lokker udlændinge til
En del af løsningen på rekrutteringsproblemet kan også være at trække mere udenlandsk arbejdskraft til Midt- og Vestjylland.
Business Region MidtVest har siden 2019 ført intensive kampagner for at lokke udlændinge til. I dag er der kontakt til mellem 10 og 15.000 kandidater i hele verden. Håbet er at overbevise dem om, at Midt- og Vestjylland en attraktiv karrieredestination.
- Der skal rigtig meget til for at få en udlænding hertil. Vel at mærke få den rigtige udlænding hertil, konstaterer Susanne Nors.
Men indsatsen virker. Allerede fra 2020 bliver der så småt rekrutteret flere medarbejdere fra udlandet til virksomheder i midt- og vestjyske kommuner.
Mest tydeligt er effekten i Ikast-Brande kommune, hvor der i første halvår af 2019 var knap 4.000 udenlandske statsborgere i beskæftigelse. Samme tid i år var der flere end 6.000, viser en analyse fra Business Region MidtVest.
En lovændring kan åbne for, at flere udlændige kan arbejde i Danmark. I dag skal udlændinge tjene 448.000 kroner om året for at få arbejdstilladelse.
1. december sænkes beløbsgrænsen til 375.000 kroner. Det har et flertal i Folketinget besluttet.
Læs hele artiklen her: Halvdelen af den vestjyske industris jobopslag mislykkes - men to ting kan gøre en forskel | Midt- og Vestjylland | DR