EU valgdebat sætter fokus på det lokale erhvervsliv

15. april 2024

Valgdebatten vil blive styret af tidligere TV-vært, journalist og oplægsholder Tine Gøtzsche, og den afholdes i Remisen Brande mandag d. 29 april 2024.

I panelet er 11 EU-kandidater fra de opstillede partier til EU Parlamentsvalget 2024, og de vil i debatten blive udfordret på, hvad de vil arbejde med, som kan gavne Midt- og Vestjylland, hvis de bliver valgt.

Vigtige temaer til debat

Panelet skal bl.a. debattere international arbejdskraft, den grønne omstilling og fremtidens EU.

Hernings borgmester og formand for Business Region MidtVest, Dorte West, ser frem til at høre de forskellige kandidaters bud på, hvordan man fremover vil præge EU's indflydelse her i området. 

”Vi står overfor et meget spændende og vigtigt EU-valg, og selvom mange af os ikke nødvendigvis mærker indflydelsen fra EU i vores hverdag, så står vi foran nogle afgørende beslutninger i de næste år, som vil blive truffet i EU. Det gælder bl.a. hele den grønne dagsorden og den grønne omstilling til vedvarende energi, som vi jo i den grad bidrager til nu og i fremtiden her i området,” fortæller Dorte West.

Til arrangementet vil der inden selve paneldebatten være oplæg omkring fremtidens EU. Der bliver bl.a. oplæg fra Lars Holte, direktør i CDEU, om hvilke bevægelser vi ser i EU netop nu. Et oplæg fra, Torben Bang, hovedbestyrelsesmedlem i DI og CEO i Siemens Gamesa Renewable Energy A/S om status på EU set fra et midt- og vestjysk virksomhedsperspektiv. Og til sidst gives indsigt i, hvad danskernes generelle holdning er til EU, den præsenteres af Christian Fischer, direktør i Epinion.

EU er ikke langt væk

Arrangementet er henvendt til politikere, embedsfolk, erhvervsfolk samt EU-interesserede interesseorganisationer i de syv midt- og vestjyske kommuner, som udgør Business Region MidtVest. Og en af de virksomhedsledere, der allerede har tilmeldt sig, er Rasmus Niebuhr, CEO hos Niebuhr Gears fra Ikast.

”Valgdebatten er en god mulighed for at møde de folkevalgte politikere, som skal repræsentere Danmark i sikringen af, at vi konkurrerer på lige vilkår i EU. EU´s politiske beslutninger kan have stor betydning for vores forretninger, som ligger udenfor EU, indenfor emner som f.eks. antidumping og told. Derfor ser jeg frem til at deltage i valgdebatten,” siger Rasmus Niebuhr.

Også Carsten Wengel CEO hos KP Components fra Spjald ser frem til at deltage i valgdebatten, og høre kandidaternes bud på, hvordan de vil arbejde for det lokale erhvervsliv.

”Det har utrolig stor betydning for dansk erhvervsliv, hvem der påvirker beslutningsprocessen i EU, og at der er nogle, som varetager danske virksomheders interesser. Emballage, mærkning og moms er fortsat nogle af de områder, som påvirker og besværliggør det at drive virksomhed i EU.
Beslutninger der træffes i EU, har stor indflydelse på vilkårene for at drive virksomhed. Der er ingen tvivl om, at det skal gøres langt mere enkelt at drive virksomhed i EU. Den fri bevægelighed i forhold til varer, tjenesteydelser, arbejdskraft og kapital i det indre marked er fortsat af stor betydning og kan fortsat optimeres og forbedres,” siger Carsten Wengel.

Selvom der kan virke langt fra Midt- og Vestjylland til Bruxelles, så har beslutningerne i EU stor indflydelse på de lokale virksomheders dagligdag.

”EU har stor betydning for Midt- og Vestjyllands erhvervsliv og de fælles indsatser, der samler kommunerne i Business Region MidtVest. Der er en række områder, der påvirker erhvervslivet direkte og indirekte i forhold til mulighederne, manøvrerummet og hvad de reelt pålægges af krav. Arrangementet vil dels give os muligheden for at klæde kandidaterne på med de midt- og vestjyske briller og dels opdyrke en masse gode relationer med henblik på stærke samarbejder i fremtiden. Derfor ser jeg frem til debatten, og håber at så mange som muligt finder det interessant og deltager,” siger Nicolai Houmark Lauridsen, Partnerskabschef i Business Region MidtVest.


Du tilmelder dig på https://brmv.nemtilmeld.dk/110/

 

Fakta:

Business Region MidtVest, Dansk Industri Midt Vest, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande samt en række andre lokale erhvervsråd og aktører inviterer til EU valgdebat

Dato: mandag den 29. april 2024 kl. 16.00-19.00

Sted: Remisen i Brande.

Tilmelding sker via link (Gratis at deltage): https://brmv.nemtilmeld.dk/110/

Moderator er tidligere TV-vært, journalist og oplægsholder Tine Gøtzsche

Medarrangører: RAR Vestjylland, Erhvervshus Midtjylland, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Business Skive, Erhvervsforum Holstebro,

EU-kandidaterne i paneldebatten:

  • Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
  • Asger Christensen, Venstre
  • Stine Bosse, Moderaterne
  • Morten Vehl, Danmarksdemokraterne
  • Niels Flemming Hansen, Konservative
  • Sigrid Friis Frederiksen, Radikale Venstre
  • Villy Søvndal, Socialistisk Folkeparti
  • Henrik Dahl, Liberal Alliance
  • Majbritt Birkholm, Dansk Folkeparti
  • Nana Højlund, Enhedslisten

Medier og journalister er meget velkomne til arrangementet.

Kontakt Claus Quiding, kommunikationskonsulent Business Region MidtVest for akkreditering. Tlf: 20967669 eller claus.quiding@br-mv.dk