Udenlandske specialister viser stor interesse for jobs i Midtjylland

04. februar 2022

Over 50 midtjyske virksomheder har tilsluttet sig et initiativ, der tiltrækker kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til regionen. Og interessen er stor: Over 14.000 potentielle udenlandske jobansøgere har det seneste år kigget på job i Midtjylland.

Et stort tiltrækningsinitiativ, der dækker hele Region Midtjylland, har siden foråret 2020 vist udenlandske ingeniører, softwareudviklere og andre specialister, at der er gode karrieremuligheder i det jyske. Og ikke mindst, at der er rig mulighed for at leve et trygt og godt familieliv i god balance mellem arbejdsliv og fritid. Et budskab, som har skabt opmærksomhed langt ud over landets grænser og fået over 14.000 internationale højtuddannede til at se nærmere på det midtjyske jobmarked.

Initiativet hedder Headstart. Det er finansieret af Den Europæiske Socialfond gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og drives i et samarbejde mellem Business Region MidtVest, Business Region Aarhus og Copenhagen Capacity.


Via facebookkampagner målrettet de relevante udenlandske kandidater, bliver de præsenteret for gode historier om et liv i Midtjylland og de mange spændende jobtilbud fra jyske virksomheder. Alle de åbne stillinger præsenteres på hjemmesiden www.headstartcareer.dk.  


”Mange af vores virksomheder her i Midtjylland står med store udfordringer i forhold til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Udlændingene ser på vores område med helt andre øjne og værdsætter vores smukke natur, rene luft og trygheden, samtidig med, at de ser gode karrieremuligheder fordi, vi indenfor en radius af kun 100 km har et utal af interessante SMV-virksomheder samt industrielle økosystemer, hvor både store og små virksomheder er hinandens forudsætninger – eksempelvis i vindmølleindustrien,” forklarer Susanne Nors, leder af Business Region MidtVest.


Hun peger på firmaer som ARLA, Siemens Gamesa, VESTAS, KMC, Bestseller, Grundfos, B&O, Kamstrup, Salling Group, Terma og Danish Crown - alle store højteknologiske virksomheder med et internationalt udsyn, der hele tiden har brug for nye velkvalificerede medarbejdere for at kunne øge deres vækst.


Kandidater er nøje udvalgt

Hos Headstart har man analyseret sig frem til, hvilke personer, man gerne vil målrette kampagnerne mod, i forhold til uddannelsesniveau og villighed til at kigge efter karrieredestinationer uden for eget land.

Der er netop udarbejdet en uvildig evaluering af COWI, og resultatet er positivt. På trods af at hele projektet i den grad blev ramt af Corona-nedlukningen, da det var klar til for alvor at række ud til de udenlandske kandidater, så er det lykkedes at nå de mål, som var sat, selvom man kun er 2/3 inde i projektperioden. Et af målene var bl.a. at få 4.800 udenlandske kandidater til at lægge kontaktoplysninger ind i portalen og skrive sig op til at modtage jobtilbud fra Jylland, det tal er i dag på mere end 8.500 kandidater.


På den baggrund håber programlederen, at Headstart kan hjælpe med at danne fundamentet for en fremtidig indsats for tiltrækning af specialister til hele Danmark.

”Vi har tydeligt bevist, at hvis vi bruger de rette kanaler, har spændende jobtilbud og får sendt de rigtige budskaber ud til en relevant målgruppe, så kan vi tiltrække dygtige, udenlandske kandidater til de danske virksomheder. Og der er ingen tvivl om, at tiltrækning af de rigtige medarbejdere er altafgørende for væksten og innovationskraft i de danske virksomheder både i dag og i fremtiden,” påpeger Stinne Bille, programleder fra Business Region Aarhus.


Vil samle hele Danmark via regionale aktører

Med udgangspunkt i de gode resultater og erfaringer fra Headstart har folkene bag initiativet sat et arbejde i gang, hvor man har samlet regionale initiativer fra hele landet i et fælles projekt, som man håber, kan realiseres fra år 2022.


”Headstart har været drevet af de to Business Regions i Region Midtjylland, og det har den kæmpestore fordel, at de er helt tæt på de små og mellemstore virksomheder området. På den måde får vi en større lokal opbakning og tæt dialog med virksomhederne om vores fælles karriereportal, hvor deres jobannoncer slås op. Derfor forsøger vi nu med det nye tiltag, hvor vi gerne vil rulle denne model ud i hele Danmark, hvor andre regionale aktører er med i et fælles projekt Talent til Danmark. Herved kan vi sammen arbejde på at brande hele Danmark i en samlet indsats, det tror vi på vil give den største gevinst i jagten på dygtige udenlandske kandidater,” forklarer Nikolaj Lubanski, COO i Copenhagen Capacity.


Det vil samtidig betyde, at man sammen med kommunerne og aktørerne kan arbejde på at blive endnu bedre til at modtage og fastholde kvalificeret arbejdskraft.  


14.000 udlændinge har læst midtjyske jobannoncer

Headstart gik i luften marts 2020 og indtil nu har 14.000 udenlandske kandidater klikket sig direkte ind på et job i en midtjysk virksomhed. En af de virksomheder som har haft god succes med at rekruttere via Headstart er Precis Digital.


”For os er det fantastisk at modtage kandidater, som allerede er blevet eksponerede for historier om Danmark, og som er begejstrede over at skulle flytte til regionen. På den måde er kandidaterne allerede forberedte på livet i Danmark, og det er dermed mere sandsynligt, at de vælger at blive her. De ved, hvad de går ind til,” fortæller Office og Recruitment Coordinator Sandra Delén fra Precis Digital.


LinkedIn opslag fik spansk ingeniør til Danmark

En del af indsatsen inkluderer herboende udlændinge, som er blevet tilknyttet projektet som ambassadører for Midtjylland. I alt er 103 internationale medarbejdere, som bor og arbejder i området, nu tilmeldt Headstart for at hjælpe med at markedsføre Midtjylland som en god karrieredestination.


”Der er en stærk troværdighed i, at herboende internationale specialister fortæller deres historier over for egne landsmænd. På den måde hører de relevante historier fra Danmark og kan blive inspireret til selv at opsøge en karriere i området,” fortæller programleder Stinne Bille.

Og lige netop det er faktisk, hvad der skete for spanske Adriana Martínez Nareda. Via et opslag på LinkedIn fra en af Headstarts ambassadører, Cristina, der på det tidspunkt var ansat hos i Bestseller (i dag arbejder hun hos Grundfos), fik Adriana Martínez Naredo øje på Midtjylland som mulig destination. I dag, kun få måneder efter hun så opslaget, er hun flyttet til Aarhus og startet i en stilling som senior projektleder hos Grundfos.

“At kunne snakke med en person fra Spanien, hvor jeg selv er fra, har hjulpet mig til at lære Midtjylland at kende og til at overveje, hvordan jeg selv kunne passe ind her, både privat og professionelt. Headstarts ambassadør gav mig værdifuld viden, som fik mig til at fokusere på Midtjylland som mulig karrieredestination. Det at lære om et nyt land fra en person, der allerede bor der og har samme nationalitet som én selv, er meget positivt og nyttigt, når man overvejer at flytte til et nyt land. Jeg er meget taknemmelig for den støtte, som Cristina tilbød mig, og jeg vil meget gerne selv hjælpe andre på samme måde,” fortæller Adriana Martínez Naredo.

 

Fakta:

Headstart har som mål at tiltrække udenlandske specialister til virksomheder i Region Midtjylland

Projektet har foreløbig opnået støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra EU Socialfond fra 2020 til 2022

Headstart projektledes af Business Region Aarhus, Business Region MidtVest og Copenhagen Capacity

Business Region MidtVest består af kommunerne: Holstebro, Herning, Skive, Struer, Lemvig, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern.

Business Region Aarhus består af de 12 østjyske kommuner Aarhus, Skanderborg, Randers, Silkeborg, Viborg, Hedensted, Samsø, Odder, Horsens, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov.

Copenhagen Capacity er en non-profit erhvervsdrivende fond, der har til formål at tiltrække udenlandske virksomheder og medarbejdere for at skabe flere arbejdspladser og mere vækst i Danmark.

 

Yderligere oplysninger om Headstart projektet kontakt:

Stinne Bille, programleder for Headstart, Business Region Aarhus Mail: stibil@aarhus.dk Tel. 41864580

Susanne Nors, leder af Business Region MidtVest Mail: susanne.nors@br-mv.dk  Tel. 25174089

Nikolaj Lubanski, COO, Copenhagen Capacity. Mail: nl@copcap.dk Tel: 22161511.